Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/omubun/domains/omubun.ro/public_html/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14 Omu' bun: Cele Bune

Navigare

Cele Bune

Acasa » Articole » Cele Bune
Categoria articolului este:
Publicat iun 9, 22:27


Dar de unde ştiu eu că fac bine sau rău?

Defapt ştim când facem o boacănă – e ceva care ne apasă, ne spune, nu avem linişte până nu rezolvăm cumva problema. La fel, ştim când am facut ceva bine, cumva, din starea pe care o avem, din “convingeri” sau “principii”, sau pru şi simplu din liniştea sufletească ne dam seama ca a fost ok treaba făcută.
Problema e defapt că alegerile nu sunt totimpul între 100% alb si 100% negru, ci trebuie să ne dezvoltăm acele abilităţi care ne permit să luăm deciziile care ne duc la simţămintele de care vorbeam mai sus.


O problemă cu care ma tot întâlnesc e – “de unde ştiu eu că fac bine sau rău când fac ceva?”

Există o rugăciune care zice cam aşa (Psalmul 4 al lui David, cred…)

Jertfiti jertfa dreptăţii si nădăjduiţi în Domnul.
Multi zic : “ Cine ne va arata noua cele bune ? “. Dar insemnatu-s-a peste noi lumina fetei Tale, Doamne!
Dat-ai veselie in inima mea, mai mare decat veselia pentru rodul lor de grau, de vin si de untdelemn ce s-a inmultit.
Cu pace, asa ma voi culca si voi adormi, ca Tu, Doamne, indeosebi intru nadejde m-ai asezat.”

Psalmistul David spune deci că noi ar trebui să ştim ce e bine şi ce e rău. Sau cel puţin ar trebui să ştim după ce lăsăm Lumina să se reverse peste noi.
Cu alte cuvinte informaţia legată de acest subiect este implementată în noi – undeva în adâncurile fiinţei noastre stă scris ce e bine şi ce e rău. Problema e că noi nu ajungem tottimpul la acea informaţie. Adică nu suntem totdeauna în starea necesară să putem să ne lăsăm inspiraţi de acele informaţii – ca atare mai confundăm treburile între ele.

Problemele în viaţa de zi cu zi sunt deci destul de complicate şi nu cred că există soluţii “preambalate” pentru a determina ce e bine şi ce e rău. Dar cred că dacă învăţăm să ne ascultăm “inima” avem şanse mai mari să facem mai mult Bine.

Psalmistul ne mai comunică ceva: ne zice să jertfim jertfa dreptăţii şi să nădăjduim în Domnul – adică dacă e sa legăm puţin lucrurile – vom ştii ce e bine şi ce e rău doar dacă putem sa le facem pe cele 2 menţionate (şi le şi facem cu regularitate şi perseverenţă).
Să le luăm pe rând.

“Jertfiţi jertfa dreptăţii” – adică să renunţăm la ce am obţine în urma aplicării nedreptăţii pentru a “promova” în viaţa noastră şi în jur dreptatea.

“Nădajduiţi în Domnul” – asta e un subiect în sine. Dar, privit din avion am zice că trebuie să ne punem speranţele in Dumnezeu şi nu in alceva. Aici putem scrie până maine şi tot în beznă suntem aşa ca aplicăm tehnica “las-o aşa”.

Deci în concluzie, informaţiile despre Bine şi rău sunt scrise în fiinţa noastră (aş zice fiinţa noastra Hristică ca să fim mai exacţi) dar ca să avem acces mai pe îndelete la aceste informaţii trebuie să fim şi noi “drepţi” (defapt cât mai drepţi că nimeni nu e fără de păcat în afară de Hristos) ca să putem să le pricepem mai bine.

Numai Bine


Comentaţi vă rog

Ajutor Textile

Feeds